Sunday, September 4, 2011

G-moll polska


Om man sitter och plöjer sig igenom Svenska låtar Hälsingland-Gästrikland så är det nog många som jag som stannat till lite extra vid avsnittet med låtar från Skog i södra Hälsingland. Skogspelmän som Törnlund (under Schönning), Törnblom, verkade ha hafte en uppsjö av vackra och kringliga mollpolskor på sina repertoarer. När jag började besöka arkiv och leta efter inspelningar med Hälsingespelmän så hade jag hoppats på att hitta några av dessa låtar på inspelningar från de trakterna, men det var tunnsått. Ett undantag (och nog finns det ytterligare några stycken) verkar ha varit fiolspelmannen Erik Rönnlund i Skog. Erik spelade fiol till "husbehov" och ska, vad jag har hört, ogärna låtit sig spelas in när unga entusiaster närmade sig honom för att dokumentera hans musik. Trots denna ovilja lät han sig tillslut spelas in av en nyinflyttad granne, detta i kaffepauserna medan Erik hjälpte till att göra en del renoveringsarbete på dennes hus. Inspelningarna letade sig sedan vidare till Hälsinglands folkmusikarkiv, där jag råkade på dom när jag digitaliserade inspelningar för arkivets databas. Vid det tillfället ringde jag även upp mannen som spelat in Erik och fick höra lite mera om hur det hade gått till. Erik's låtar känns som om de har en koppling till den repertoar som man hittar i SVL, och även om bara ett par faktiskt finns med bland uppteckningarna så är det kringligt så det förslår! Den här polskan uppgavs vara efter Olle Norell i Tönsen, en liten by på Bollnäs finnskog. Erik spelar väldigt jämt och låter i bland D-strängen sjunga med, dock utan något egentligt bordun spel (även om jag tror att det skulle låta bra). Han använder rätt mycket drillar och gör små variantioner på melodin så uppteckningen får ses som ett "medelvärde" av inspelningen. Den är en fin låt som jag inte har hört spelas av någon annan. Håll till godo!

2 comments:

 1. Brorssonsonen(sonen?) Henrik Norell i Ockelbo hittade låten då han sökte på Norell i hälsingland. han är med i GSFs styrelse och spelar fiol.
  En liten nätt låt som jag lärt mig nu. Var o träffade Erik Rönnlund tillsammans med Håkan Berglund o Gun Eriksson, Delsbo, men fick förstås inte spela in något. Tur att ngn annan fick. Erik berättade om småfolket som bodde under hans hus i Långbo.
  Intressant att läsa alla dina utlägg om låtarna och ditt reonemang om spelsätt och rekonstruktioner.
  Ligger i linje med vad jag tycker.
  hälsar
  Michael Müller

  ReplyDelete
 2. Hej Micke! Det var roligt att höra att bloggen kommer till användning. Jag tror det var den enda polskan efter Norell som Erik Rönnlund spelade på bandet men han hade en del andra bra bitar, tex. en vals efter "Viklöf-arna" som jag ska lägga upp någon gång. Hör gärna av dig om du har någon bit som du tycker jag borde lägga upp på bloggen.
  Ha det!

  ReplyDelete